Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

17 Δεκέμβριου


H 17η Δεκεμβρίου είναι η 351η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο

Γεγονότα

* 920 Ο Καίσαρ Ρωμανός Α' στέφεται συμβασιλεύς του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαο Α' τον Μυστικό στην Κωνσταντινούπολη.

* 942. - Δολοφονείται ο Γουλιέλμος Α' της Νορμανδίας.

* 1600 - Παντρεύονται ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας και η Μαρία των Μεδίκων.

* 1718 - Η Μεγάλη Βρετανία κηρύττει τον πόλεμο στην Ισπανία.

* 1777 - Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

* 1867 - Συγκροτείται η πρώτη υπηρεσιακή κυβέρνηση στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αριστ. Μωραϊτίνη.

* 1903 - Πραγματοποιείται στη Βόρειο Καρολίνα η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο, από τους αδελφούς Ράιτ.

* 1913 - Στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου υποβάλλεται το «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας», με το οποίο η Βόρειος Ήπειρος παραχωρείται στην Αλβανία, παρά τη διεθνή κατακραυγή. Στις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως οι Πρεσβευτές των Μ. Δυνάμεων τής επιδίδουν διακοίνωση, με την οποία της γνωστοποιούν ότι οριστική απόφαση για την παραχώρηση των νήσων του Αιγαίου στην Ελλάδα ήταν εξαρτώμενη από την πλήρη συμμόρφωσή της στους όρους του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας.

* 1915 - Βομβαρδισμός της Θεσσαλονίκης από γερμανικά αεροπλάνα.

* 1935 - Πρώτη πτήση του Douglas DC-3.

* 1944 - Η Γερμανοί εξαπολύουν την τελευταία μεγαλη τους αντεπίθεση στις Αρδέννες εναντίον των Αμερικανών, προσπαθώντας να τους σταματήσουν πριν περάσουν τα σύνορα του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

* 1991 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Μπόρις Γέλτσιν συμφωνούν να διαλύσουν την ΕΣΣΔ και να κηρύξουν μια νέα Κοινοπολιτεία την Πρωτοχρονιά. ( φώτο )

* 1997 - Ενα Yakovlev Yak-42 των Αερογραμμών "Aerosvit" από την Οδησσό της Ουκρανίας για Θεσσαλονίκη, χάνει επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μακεδονία και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη στη δεύτερη προσπάθεια προσγείωσης του. Οι επιβάτες και το πλήρωμα, σύνολο 70 άνθρωποι, 41 εκ των οποίων Έλληνες, πέθαναν.

* 2003 - Κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, Η Επιστροφή του Βασιλιά

* 2003 - Ολοκληρώνεται η δίκη της «17 Νοέμβρη», με την ανακοίνωση των ποινών για τους 15 καταδικασθέντες.

Γεννήσεις
* 1770 - Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Γερμανός συνθέτης

* 1973 - Γρηγόρης Αρναούτογλου, Έλληνας τηλεπαρουσιαστής

Θάνατοι

* 1273 - Τζελαλεντίν Ρουμί, Πέρσης ποιητής και μυστικιστής

* 1830 - Σιμόν Μπολιβάρ, Νοτιοαμερικανός ηγέτης απελευθερωτικών κινημάτων

* 1857 - Φράνσις Μποφόρ, Ιρλανδός υγρογράφος

* 1944 - Βασίλι Καντίνσκι, Ρώσος ζωγράφος

Αργίες και εορτές


* Αγίου Διονυσίου

* Δανιήλ προφήτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: